Och vad händer om du upptäcker att

 

Och vad händer om du upptäcker att de möter varandra i Liberation Cup-finalen, den latinamerikanska motsvarigheten till Champions League? Och att de kommer att tävla i den mest prestigefyllda matchen som möjligt för första gången i historien?

Då verkar det inte konstigt att Buenos Aires är centrum i fotbollsvärlden. “Det här kommer att vara El Clásico”, berättar entusiastiskt i telefon Nicolas Šumský, mittfältare i Jihlava, som var femtonårig för River Plate-ungdomarna. . ”Jag har sett det leva två gånger, jag har fortfarande gåshud. Dagens match? Detta kommer att bli ett galet hus! Underbart! ”

Vid första anblicken kan det vara svårt för en europé att förstå varför det sägs i Argentina om en fotbollsmatch på seklet.Men bara söka på Internet efter videor från tidigare derby för att förstå vad som händer.

En öron öron där tittare och spelare på planen inte hör. Hundratals facklor lyser på blekarna, ballonger flyger, ficklampor blinkar, mousserare bränner, mångfärgade konfettiflugor oändligt på gräsmattan. Fotboll kanske inte är värt mycket, men stämningen kommer att slå den hundra gånger.

“När folk börjar hoppa, är du rädd att stadion kommer att falla under dig,” säger Šumský. ”Innan jag åkte till Argentina läste jag något om det, men du måste uppleva det för att förstå. När allt kommer ti tusen människor till oss som tonåring. Och nu? Staden kommer att vara omöjlig, polis, helikoptrar överallt, kasta fyrverkerier, ibland slåss, bara vildmark.Men det blir en perfekt upplevelse på arenan. ”

River, det här är något extra!

Matchen över matcher som SuperClásico kallas för. I den argentinska huvudstaden kan han stoppa livet i några timmar, allt annat går åt sidan.

Den här gången kommer det att betala för det.

“Det är inte precis vad jag ville. Jag skulle föredra att det argentinska laget spelar mot Brasilien i finalen. Jag har redan mycket stress i mitt arbete och det är vad jag gör, ”argumenterar den argentinska presidenten Mauricio Macri själv, förresten Boky-tidigare chef. ”Jag ska försöka njuta av det, men jag har inte sovit på tre veckor. Jag vet att förloraren kommer att ta 20 år att andas ut. ”Liberation Cup, välkänt i Tjeckien som Copa Libertadores, har spelats sedan 1960.Eller Rangers vs. Celtics i Scottish Derby, som många anser vara världens största? Du kommer inte att hitta så elektrifierande spänningar någon annanstans i världen.

Var föddes den?

Vid bryggorna i Buenos Aires, där båda lagen ursprungligen var hemma. De arbetade sida vid sida utan störningar, men när floden flyttade till ett rikare grannskap 1925 förändrades allt.Snabbt förvandlades till fientligt, domaren tog fem röda kort, två för River-spelare, tre innan för Boku.

Allt detta var fortfarande en bagatell mot tragedin i juni 1968: 71 fans dog på El Monumental Stadium, hem till River Plate, och båda lägren skyllde sig omedelbart. Enligt River tänkte höftfansen flaggan, kastade den ner i galleriet och släppte ut panik. Den andra sidan skyllde ultraljuden från rivalerna som påstås orsaka förvirring genom att oväntat attackera höfter.

“Jag tror att de gjorde det värsta de kunde.